Y-Tunnus hankittu. Now what?

Kuluvan vuoden aikana olen seurannut sivusta kun useampikin minulle tärkeä ihminen on tehnyt suuren päätöksen ryhtyessään yrittäjäksi. Vaikka kaikilla heillä on hyvin erilaiset taustat, lähtökohdat ja elämäntilanteet, kaikki heistä ovat painineet hyvin samanlaisten haasteiden parissa yrittäjyytensä alkutaipaleella. Nämä haasteet, kuten vähäinen pääoma, ajanpuute,  verkoston suppeus ja rankan työn ylitsepääsemättömältä tuntuva määrä, jota yrityksen kasvattaminen vaatii, yhdistävät varmasti suurta osaa aloittavista yrittäjistä. Onneksi nuo ongelmat ovat kuitenkin usein ratkaistavissa, mikäli sinulta vain löytyy tarvittava tahdonvoima ratkaisujen etsimiseen ja toteutukseen.Tässä kirjoituksessa käsittelen erästä start-up yritysten yleisimmistä ongelmista, rahan puutetta.

Jos et ole sattunut syntymään miljonäärisukuun tai sinulla ei ole aikaisemmassa elämässä hankittua mittavaa omaisuutta, on hyvin todennäköistä, että joudut miettimään erittäin tarkkaan, mihin ja millä tavalla käytät rahaa uudessa yrityksessäsi. Vaikka asianlaita olisikin niin, että sinulla olisi paljon rahaa käytettävissäsi, ei sen kaiken sijoittaminen yritykseesi luultavasti ole hyvä idea, sillä karu totuus on, että moni start-up yritys ei tule selviämään ensimmäisiä vuosia pidemmälle. Myöskään yrityksen ylenpalttinen velkaannuttaminen heti alkuun, ei välttämättä ole hyvä idea. Mutta kuinka sitten säästää rahaa maailmassa, jossa monetkaan asiat eivät ole ilmaisia?

  1. Jos voit tehdä sen itse, tee se itse.

Mikäli yrityksesi toimii alalla, jossa suuria sijoituksia koneisiin, tuotekehitykseen tai varastoon ei tarvita, on todennäköistä, että yksi suurimmista kuluistasi tulee olemaan henkilöstöön liittyvät kulut. Siispä onkin suositeltavaa, ettet liiaksi kuormita yrityksesi taloutta heti alkuun palkkaamalla muita tekemään sitä, minkä sinä tai joku yhtiökumppaneistasi voi tehdä itse. Tottakai sinun tulee myös osata delegoida yrityksen ja oman hyvinvointisi varmistamiseksi, mutta valtavan tiimin palkkaaminen heti yrityksesi alkutaipaleella ei todennäköisesti ole tarkoituksenmukaista. Elämme informaatioyhteiskunnassa, jossa mm. kirjat ja internet ovat pullollaan tietoutta, jota sinun kannattaa hyödyntää. Sinun kannattaa siis jatkuvasti kysyä itseltäsi, kannattaisiko minun tehdä tai opetella tekemään tehtävä itse. Tällä kolikolla on tosin myös kääntöpuoli; ulkoistaminen tai ammattilaisen palkkaaminen voi myös säästää aikaasi ja rahaasi huomattavassa mittakaavassa. Jos esimerkiksi sinulla ei ole minkäänlaista kokemusta taloushallinnosta, ei yrityksesi kirjanpidon hoitaminen itse todennäköisesti ole hyvä idea.

2. Tutki vaihtoehtoja.

Pohdi vaihtoehtoja, kun mietit markkinointia, tuotteesi valmistusprosessia tai mitä tahansa muuta yrityksesi menestymisen kannalta tärkeää tehtävää. Sinun tehtäväsi on etsiä näistä vaihtoehdoista ne, jotka edesauttavat asiakkaitasi löytämään hinta-laatusuhteeltaan sopivat tuotteesi tai palvelusi. Voinko etsiä liikekumppanin tekemään jotain, mitä en itse osaa tai pysty opettelemaan sen sijasta, että palkkaisin jonkun tehtävää varten? Voinko työskennellä esim. kotona tai kahvilassa sen sijasta, että käyttäisin rahaa toimistotilojen hankkimiseen? Voinko uuden sijasta ostaa käytettynä jonkin koneen, jota tarvitsen? Voinko myydä tuotteitani vain internetissä hankkimatta kivijalkaliikettä? Voinko karsia kustannuksia tuotteeni valmistusprosessissa esim. käyttämällä halvempia raaka-aineita? Voinko päästä samaan tai parempaan tulokseen pienellä budjetilla toteutetulla sissimarkkinointi- kampanjalla kuin pääsisin mittavalla ja kalliilla tv-mainonnalla? Nämä ovat esimerkkejä niistä useista kysymyksistä, joita sinun tulisi pohtia.

3. Tiedä markkinasi!

Tämä saattaa tuntua itsestäänselvyydeltä, mutta sitä se ei useinkaan valitettavasti ole. Aivan liian moni aloitteleva yrittäjä joko käyttää liian vähän aikaa markkinatutkimuksen tekemiseen tai jättää sen kokonaan tekemättä. Onhan moinen tehtävä helppo jättää taka-alalle, kun aika kuluu “oikeiden töiden” tekemiseen. Totuus kuitenkin on, että ilman tietoa markkinoistasi, ovat mm. markkinointi, tuotekehitys ja myyntikanaviesi päättäminen hakuammuntaa. Sanomattakin on selvää, että jos esim. mainostat käyttäen apunasi mediaa, jota kohderyhmäsi eivät seuraa, valuvat rahasi hukkaan. Myöskään, jos et seuraa, mitä tuotteestasi/palvelustasi puhutaan esim. internetissä, et voi tietää, mitä parannuksia tehdä, jotta suhteesi asiakkaisiisi vahvistuisi. En voi tarpeeksi painottaa, kuinka tärkeää yrityksesi tehokkaan rahankäytön kannalta on tietää, minkälaisiin ihmisryhmiin todennäköiset asiakkaasi kuuluvat, mistä he hankkivat tietoa erilaisista tuotteista ja palveluista sekä minkälaisia heidän kulutustottumuksensa ovat (esim. ostavatko he pääasiassa internetistä vaiko kivijalkaliikkeistä).

Kirjoittaja: Tuukka Konttinen